Waarom dapper met data?

Werken met data is dapper. Het is nooit af, het verleden wordt altijd meegedragen en de vernieuwingen, trends en leuke dingen lijken zich altijd aan de andere kant dan deze van de datawerkers af te spelen. Dapper met data is een ode aan datawerkers, een ode aan data en het beheer ervan en vooral een plaats om ervaringen en inzichten te delen over waarom data niet de andere kant zijn.

Wat zijn data?

Ik ga me niet wagen aan een definitie van data of aan een uitleg over het verschil tussen data, content, copy, media, informatie of kennis. Data is het mooiste woord in de rij, het klinkt neutraal, het is overkoepelend en daarom wordt het hier zowel voor data, content, copy, media, informatie en kennis gebruikt.

Verschillende soorten data

Data heeft ook een specifieke betekenis. We gebruiken het om te verwijzen naar verschillende soorten data: metadata en userdata.

De mooiste van alle data zijn de metadata. Metadata zijn data in het kwadraat of data over dingen. Metadata zijn de steekkaarten van het web, zonder metadata bestaan de dingen niet.

De andere soort zijn de userdata. Dat zijn de gegevens die door trackers verzameld worden bij iedere stap of click die we online, op straat of in ons huis zetten. Gebruikersdata zijn veel geld waard. Ze worden verzameld door de sporen die we weggeven bij het gratis gebruiken van online diensten. We geven dingen over onszelf weg zonder het altijd te beseffen want de trackers verstoppen zich goed. Userdata zijn ook de persoonsgegevens die over ons in databanken bewaard worden omdat we zonder deze data officieel niet zouden bestaan.

Dus, de indeling van data ziet er zo uit:

  • data over dingen (metadata)
    de beschrijving van een gebouw, een gebergte, een nietjesmachine, een kunstwerk, een boek, een koffiezetapparaat, …
  • persoons- en gebruikersdata (userdata)
    persoonsgegevens en data die via tracking op websites, apps en andere plaatsen gelogd wordt

Data about the world around us should belong to the commons. Data about people should belong to the people.

— Aral Balkan

Op Dapper met data zal het vooral gaan over de data die de dingen beschrijven. De data waar Paul Otlet mee bezig was toen hij de wereld wou catalogiseren en met zijn Mundaneum het web heeft uitgevonden in 1910.

Posts created 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven