Een museumpresentatie zonder data

Dapper zonder data. Dat is wat het Duitse museum Insel Hombroich doet door de kunst in dialoog met de omliggende natuur te presenteren. Om deze dialoog kracht bij te zetten spreken alleen de werken en de omgeving. Er is geen uitleg, geen tekst. Er wordt geen titel of naam van de kunstenaar gepresenteerd. De museumbeleving is meer gericht op het voelen dan op het leren.

Het was Saskia Scheltjens (hoofd van de onderzoeksafdeling van het Rijksmuseum Amsterdam) die me dit museum tipte. Het bijzondere tentoonstellingsconcept confronteert verschillende stijlperiodes en culturen met elkaar zonder verdere uitleg. Het idee is om de bezoeker op een intuïtieve manier de kunst op zich te laten werken. Dit gebeurt zonder af te leiden met kunstenaarsnamen, titels en jaartallen. De namen mogen nochtans gezien worden. Er is werk van onder andere Paul Cézanne, Yves Klein, Henri Matisse, Rembrandt van Rijn, Gerrit Rietveld, beelden van de Khmer en antieke kunst uit China.

De collectie is opgesteld in verschillende paviljoenen die verbonden zijn door de natuur. De buitenruimtes vertellen een verhaal dat vormgegeven is door landschapsarchitect Bernhard Korte. Dit gebeurde door landschapstypes zoals Engelse tuinen, natte biotopen en terrassen met elkaar in dialoog te laten gaan. De spoordijk van het vroegere militaire complex loopt in een bocht door de museumtuin.

Het lijkt de perfecte bestemming om tijdens een vakantie af te kikken van teveel data, alhoewel ik twijfel aan mezelf of het zal lukken om door deze collectie te wandelen zonder het web erbij te nemen en zelf op zoek te gaan naar titels en namen. Misschien is het een idee om de bezoekers hun smartphone te laten afgeven bij het binnengaan om de overgave aan natuur en kunst compleet te maken.

Posts created 5

2 gedachten over “Een museumpresentatie zonder data

  1. Het concept deed me de hele tijd denken aan ‘Against Interpretation’ van Sontag. Het was moeilijk kiezen tussen al die mooie passages:

    “Our task is not to find the maximum amount of content in a work of art, much less to squeeze more content out of the work than is already there. Our task is to cut back content so that we can see the thing at all.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven