Data zijn de nieuwe tofu

Tofu, een calorie-arm en eiwit- en vitaminerijk sojaproduct wordt vaak gebruikt als vleesvervanger. Het smaakt naar niets maar neemt gemakkelijk smaken van andere ingrediënten op. Een soort van gezonde spons waarmee een goede kok kan toveren en anderen alleen gezonde maar smaakloze gerechten maken.

Data is a chunk of information that doesn’t look like anything. It doesn’t smell like anything too. It’s all kind of the same — gray and featureless

John Maeda

Data zijn kleurloos, geurloos en smaakloos

Met alle respect, maar zelfs de beste data hebben weinig betekenis zonder context. En dat is net wat data interessant maken. Data over dingen zijn, als ze goed opgesteld zijn, herbruikbaar in verschillende contexten.

Gemarineerde data

Data nemen net als tofu de smaak, geur en kleur van de context over. Metadata die een boek beschrijven zijn hetzelfde in een bibliotheekcatalogus of een webshop, maar de acties die mogelijk zijn op basis van deze data, worden door de context bepaalt. Data kunnen doordat ze samengebracht worden met andere data ook informatie opleveren. Stel dat alle data van boeken en auteurs over de hele wereld samengebracht worden dan zouden we bijvoorbeeld kunnen weten in welke eeuw er het meest vrouwelijke romanschrijvers waren. Data kunnen vandaag en in de toekomst vele soorten informatie, interacties en inzichten opleveren, zolang we ze maar goed combineren of marineren.

Dus laat ons dapper zijn met data in plaats van bij elk recept de ingrediënten opnieuw te willen uitvinden.

 

Posts created 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven